Susret tri škole

Nedjelja, 08 prosinca 2019 13:33

Umjetnička škola Beli Manastir postala je dio eTwinning zajednice! Tijekom posljednja dva mjeseca putem ove platforme omogućena je međusobna suradnja s dvjema školama - Osnovnom školom I. G. Kovačić iz Đakova pod vodstvom prof. Maje Varga i Osnovnom glazbenom školom "Kontesa Dora" iz Našica pod vodstvom prof. Sanje Vazdar. Pokrenut je projekt pod nazivom "Skladateljica mog zavičaja Dora Pejačević", u kojem su se istraživala djela skladateljice i pijanistice Dore Pejačević.

Ideja vodilja bila je upoznavanje glazbenoga opusa hrvatske umjetnice u sklopu glazbenih radionica na kojima su učenici sa svojim nastavnicama proučavali i uvježbavali glazbena djela te izrađivali plakate i razglednice vezane uz Dorin život. Navedene aktivnosti objavljene su na javnom Twinspaceu, pa su se tako radovi, pripreme za zajednički koncert i sve ostale djelatnosti na nastavi mogle svakodnevno popratiti. Učenici 5. razreda naše škole su na nastavi Solfeggia učili o osnovnim karakteristikama stilskoga razdoblja kojemu Dora pripada, te su slušali ulomke iz klavirskoga ciklusa "Život cvijeća op. 19”. Analiziranjem notnoga teksta uočavali su i prepoznavali glazbene elemente poput melodije, harmonije, ritma, oblika, glazbenoga sloga i ostalih glazbenih sastavnica. Učenica Josipa Vargek, pod mentorstvom prof. Antonije Kovač, za ovu je prigodu uvježbala "Đurđicu op. 19 br. 3" koju je potom izvela na zajedničkom koncertu u Glazbenoj školi "Kontesa Dora". Upravo je vrhunac projekta bio posjet gradu Našicama, obilazak Dorinoga groba i Zavičajnog muzeja - Dorine sobe te koncert učenika iz sve tri škole. Nakon sjajnih izvedbi mladih klavirista, violinista i tamburaša, uslijedila je razmjena kreativnih radova nastalih tijekom projekta.

"Skladateljica mog zavičaja Dora Pejačević" dokaz je uspješne suradnje različitih škola i povezivanja nastavnih predmeta zajedničkom temom. Učenici su tijekom projekta bili usmjereni na istraživački rad te su razvijali svoju kreativnost i upoznavali različite pristupe učenja. Osim toga, sudjelovanje u svim navedenim aktivnostima učenike je potaknulo na vrednovanje kulture i tradicije s naglaskom na glazbu, kao i na formiranje pozitivnih stavova prema glazbeno-estetskim vrijednostima.

Izuzetno smo sretni i ponosni da projekt je u potpunosti uspio, a materijali - slike i snimke aktivnosti na nastavi i zajedničkom druženju dostupni su na mrežnoj stranici eTwinning Live. Iako je sve završeno, nadamo se da to nije kraj - radujemo se novim suradnjama i razmjeni iskustva u budućnosti!

Zrinka Barić

Ocijenite ovaj članak:
(10 ocjena(e))
Članak otvoren: 898 puta

Umjetnička škola Beli Manastir

Kralja Tomislava 2, Beli Manastir
  031 705 027 (tajništvo)
  031 705 034 (ravnatelj)
  031 705 028 (računovodstvo)
  031 705 027
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Područni odjel Darda

Sv. Ivana Krstitelja 100
31 326 Darda

Područni odjel Kneževi Vinogradi

Glavna 44
31 309 Kneževi Vinogradi